kırmızı yanarken ambulansa yol vermek

Öğle yemeği arası, Şişli'nin tam ortası ve her zamanki aynı manzara; trafik çok sıkışık ve ambulans hastaneye yetişebilmek için sirenini çalıp yol istiyor...

Trafik ışıklarının olduğu yerde en önde bekleyen araçlar, arkadan gelen ambulansı hem görüyor hem duyuyor ama kesinlikle hareket edip yol vermiyorlar.

"Kendilerinden başka hiç kimseyi düşünmezler, bu insanlar hep böyle..." diye düşünürken aklıma başka bir şey geldi; bu araçlar eğer kırmızı yanarken ambulansa yol vermek için iyi niyetle trafik ışıklarını geçip de sağa çekseler bile "kırmızı yanarken geçtikleri için" ceza yiyecekler.

E! İstanbul gibi nüfusu yoğun bir şehirde de neredeyse her gün her yerde de aynı şeyle karşılaşıyorlar ve trafik ışıklarında kırmızı yanarken geçerlerse sistem fotoğraflarını çekip plakaya ceza yazıyor, adamlar da ceza ödemekten bıkmışlar ve ne olursa olsun, bir değil iki değil bana ne diye düşünüyor...

Bu durumu ortadan kaldırmak için ambulanslara trafik ışıklarına yaklaştıkları zaman fotoğraf çeken sistemi devre dışı bırakan bir sistem takılmalı. (çok basit bir verici ve ışıklardaki fotoğraf çeken sistemi açıp kapatan bir alıcı ile halledilebilir)

O zaman, ışıklarda beklerken bir aracın arkasından ambulans gelirse ve yol vermek için kırmızıda geçmeye mecbur kalırsa "Ceza yemeyeceğine emin olan sürücüler..." ambulansa yol verip vermemekte tereddüt etmezler.

Şu anda bu şekilde olunca sonradan istediğin kadar trafiğe "Ambulansa yol vermek için kırmızıda geçmeye mecbur kaldım" de, cezayı ödemek zorundasın, adamların elinde kırmızıda geçerken çekilmiş fotoğrafın var, kimse gözünün yaşına bakmaz...

Bu şekilde bir düzenlemenin yapılması eminim hem ambulanslar hem de kırmızıda geçmek zorunda kalan sürücüler için çok iyi bir uygulama olur.

Daha önceden ambulanslar ve acil durumlarla ilgili farklı bir iki şey daha yazmıştım, ilginizi çekerse şuradan
1trafiği çözemiyorsan, ambulansı uçuramıyorsan
2acil durumlar ve kazalar için önlem almada yeni bir yöntem
3- acil aramalar için alternatif yöntem önerisi 
konularına bakabilirsiniz.