Wild bunch (Vahşi belde) [film]

Tam 2 saat 24 dakikalık uzuuun bir kovboy filmi. Kovboy filmlerinin revaçta olduğu dönemde çekilmiş bir klasik. Eksiğiyle fazlasıyla bir bütün olarak değerlendirdiğimizde bekleneni veren, kendi türünün sıradan bir örneği.

Film, küçük bir kasabada gerçekleşen banka soygunuyla açılıyor. Soygun yapılacağını daha önceden haber alan şerif ve tuttuğu adamları soygunculara tuzak kurup bekliyorlar ama soyguncular bir iki kayıp verip kaçmayı başarıyorlar.

Soygunu gerçekleştiren ekip parayı paylaşmak için durduklarında başka bir sürprizle daha karşılaşacaktır; paralar sahtedir ve soygun yapıp hayatlarını boş yere ortaya koymuşlardır.

Ekipteki herkes bu soygunla rahata erip bir daha böyle işlere bulaşmamayı tasarlamıştır ama sonuç bekledikleri gibi olmamıştır.

Şerif, soyguncuların kökünü kazıyıp demiryolları şirketinin gözüne girmeye kararlı olduğu için yanındaki ödül avcılarını soyguncuların peşine takar.

Soyguncular da yeni bir plan yapmak ve olayın etkisi geçinceye kadar ortadan kaybolmak için Meksika'ya geçerler ve esas film bundan sonra başlar.

Meksika'da da işler "Vahşi Batı"daki gibi karışıktır. Güçsüz olanlar çete kurarken, güçlü olanlar küçük ordular kurup general olarak bu “çete-ordu”ların başına geçmektedir ama kanunsuzluk ve suç işlemek buralarda en sıradan şeyler olduğu gibi herkes birbirini vurduğu için adam öldürmek gayet sıradan bir iştir.

Soygun sonrası kendilerine yeni bir iş arayan banka soygunu mağdurları(!) Meksika'da karşılaştıkları uyduruk bir generalden iş teklifi alırlar; Amerikan Ordusu'nun silahlarını taşıyan tren soyulacaktır ve işin parası da iyidir...

Bundan sonra soyguncular, Meksikalı general ve adamları ile ödül avcılarının atraksiyonlu olayları hiç durmadan birbiri ardına film boyunca akarken bütün kovboy filmlerinde olduğu gibi kan gövdeyi götürür.

Kovboy filmlerine özel merakınız varsa bir pazar günü seyredilebilir ama filmde fazla şiddet öğesi bulunduğu gibi argo, küfür ve hafif açık saçıklık bulunduğunu da belirtmekte fayda var.

Ben ilgiyle izlemek için oturdum, başlarda ne olduğunu çözmeye çalıştım, sonra konu girdi işler uzadı ama sonuna kadar seyredeyim derken kimi yerlerinde sıkıldım fakat yine de normal bir kovboy filmi gibi seyredilebileceğini, konuya meraklı olanları ayrıntılarıyla memnun edeceğini düşünüyorum.