La faute à Fidel! (Blame it on Fidel) [film]

68 olaylarının yarattığı siyasi etki tüm dünyada kendisini hissettirmeye devam ederken 70’lere girilir ve bazı ülkelerdeki baskıcı hükümetler de yavaş yavaş bu siyasi etkinin altına girer, sokaklar göstericiler ve hükümet taraftarlarının kavgalarıyla şiddetli çatışmalara sahne olur.

İşte, filmimiz tam da bu karışıklar yaşanırken Fransa’da, küçük bir kız çocuğu olan Anna’yı ve çevresindekileri konu ediniyor.

Yaşı gereği, büyüklerin söylediklerini anlamadığı için kavram kargaşası yaşayan Anna zengin ve rahat bir ortamda yaşamakta, özel okula gitmesinin yanında dadılar tarafından büyütülmektedir.

Annesi dergilere yazı yazan Fransız bir yazar, varlıklı bir İspanyol aileden gelen babası ise avukattır.

Franco döneminde İspanya’da işler karışınca Anna'nın amcası öldürülür. Küçük kızın anne ve babası bu durumla birlikte değişen siyasi olayları gözden geçirip neler yapabileceklerini düşünürler... ve o sırada yaşanan devrim beklentileriyle dünyanın siyasi gündeminde olan Şili'ye gidip olaylara taraf olarak komünizm yanlısı faaliyetlere katılırlar.

Küçük kız ve erkek kardeşi de bir süre sonra Şili'de yaşayan anne - babasının yanına gider. Şatoda zengin bir yaşama alışan kardeşler Şili'de artık örgüt evine dönüştürülmüş apartman dairesinde yaşamaya başlarlar.

Fakat bundan sonra farklı olan ev ve okulla birlikte anne - babasının yaşam tarzına da alışmaları gerekecektir ama yaşları çok küçük olan çocuklar olup bitenden hiçbir şey anlamazlar. Yaşadıkları tam da aile içi bir travmadır ve her şeyi öğrenmeye çalışıp kendilerine göre olayları anlamlandırmaya çalışırlar. Anna'nın bazı şeyleri anlamasa da kendine göre anlamlandırması ve çevresiyle uyum sağlaması biraz zor olacaktır ve film böyle devam eder...

[Arkada “anne - babanın çevresiyle girilen siyasi bir ortam var” gibi görünse de] film aslında; (küçük kızın yeni öğrendiği siyasi kavram ve olaylara yabancılığını vurgulayarak) "Halk, girişilen devrim hareketini ve mantığını bu çocuk gibi anlayamadı." fikrini vermeye çalışıyor. (Zengin ve kültürlü insanların da bu olaylara dahil olup halka karışmaları gerektiğini de vurguluyor, ileriye ümitle de bakıyor vs. vs. vs.)

Bana göre de her şeyi birbirine karıştırıp seyirciyi sıkan boş ve anlamsız bir film yapmışlar. Çocuğun gözünden çocuk mantığıyla yorumlar getirip temel soru ve kavramları vermeye çalışarak konuyu sevimli yerinden ele alalım demişler ama ne yazık ki bunda da tam anlamıyla başarılı olamamışlar.

Allande, Şili ve devrim konularını on dakikalığına internette araştırsanız bundan daha faydalı olur ayrıca oraya uzanan çok uluslu şirketlerin çevirdiği numaraları da öğrenmiş olursunuz, bu filmle boş yere vakit harcamayın.