“Çıkar” gözlüğü...



Tavuk çiftliklerinde hayvanlar yaralı bir tavuğu gagalamaya başlayınca o da canı yanıp savunmaya geçerek diğerlerini gagalıyormuş. Yaralı sayısı iki olunca bu sefer diğerleri bu ikisini gagalıyor, bunlar diğerlerini... Böylece içeride birbirini yaralayan yaralayana ve bir süre sonra neredeyse yaralanmayan tavuk kalmıyormuş.

Bu küçük çaplı iç savaş sonunda çiftlikte yaralı tavuklar hastalık yaydıkları için bazen tüm tavuklar telef olabiliyormuş... Tavuk üreticileri bunun için çare olarak özelbir kırmızı lens yapmışlar. (sarıyla işaretlenen linke tıklayarak geçen yıl yazdığım yazıyı da okuyabilirsiniz) Tavuklara bu lensi taktıkları zaman her yeri kırmızı olarak gördükleri için yaralı tavukların üzerindeki kırmızı kanı da fark edemiyorlarmış...

Yaralanıp ölenleri gören yok ama tavuklar mutlu, çiftlik sahibi mutlu...

Eskiden, dünyayı her şeyiyle harika görüp çevresinde olup bitene karşı bilinçsiz bir iyimserlikle yaklaşanlara “Dünyaya pembe gözlüklerin ardından bakıyor.” denirdi.

Günümüzde o pembe gözlükler artık yetersiz kalıyor ve o güzel, kendine ait toz pembe dünyayı kurabilmek için “Nereden olursa, nasıl olursa olsun” para gerekiyor.

Fakat bu sefer de işin “Nereden olursa, nasıl olursa olsun” kısmı başka gözlükler gerektiriyor.

Kendi refahı ve zenginliği için dünyayı kana boyayanlar; başkalarının ölümüne, katliamlara ve savaşlara gönül rahatlığıyla bakabilmek için artık “Dolar yeşili” ya da “Petrol siyahı” gözlükler takıyor.

Bir kere bu “Dolar yeşili” ya da “Petrol siyahı” gözlüğü takmaya gör, ne perişan olan ülkeleri ne de orada ölen çocukları görürsün. Artık senin için her şey “Varsa yoksa Petrol ve Dolar” olarak görünür gözüne.

Bazı ülkelerde bu gözlüklerden olmadığı için bu ülkelerin başındakilere o gözlüklerin sahipleri bu sihirli “Petrol ve Dolar gözlüklerini” biraz kullandırır ve olaya nasıl “Hangi gözlükle” bakılması gerektiğini gösterir.

Kısa bir süre bakıp da gördüklerini yeterli bulmayanları ikna etmek için daha büyük “Dolar ve Petrol” gözlükleri yapılıp hediye edilir, bunların çocukları, gazetecileri, askerleri, siyaset adamları ona göre bu gözlüklerin bulunduğu ülkelerde eğitim alır, onlar gibi bakmasını öğrenir.

İnsanoğlu zayıftır, bu gözlüklerden bakıp da dünyayı farklı görüp ona göre nimetlerinden yararlanmaya görmesin, bir kez alıştı mı kurtulması çok zordur.

Bu gözlüklerden bir kez bakan “tavuk çiftliğinde yaralı tavukların kanını göremeyen kırmızı lensli tavuklar” gibi yanı başında yıkılan şehirleri, yanan evleri ve sönen yuvalarda ölen binlerce insanı görmez olur, artık gördüğü tek şey vardır “Dolar yeşili” ve “Petrol siyahı”...

Evet, bu şekilde insan olmanın gerektirdiği özellikleri kaybetmiş, taktıkları garip gözlükler yüzünden Dolar ve Petrol’den başka gördüğü şeyleri fark etmeyen insanların dünyasında yaşıyoruz.

Ama, yaşanan tüm kötü olayların ve sayısız acının her geçen gün büyüdüğünü görerek her şeyin aynen devam edeceğini de düşünmeyin. Çünkü; O gözlükleri takmaktansa kör olmayı göze alan insanlar da var!

(bu konu 24.09.2012 tarihli habersabah.com sitesinde yayınlanan yazımdan alınmıştır.)