Organik gıdayı ortadan kaldırma çabaları


Her yerde, “Organik gıda efsanesi yıkıldı” haberi yapmışlar. Bunları okuyup da “Demek ki bugüne kadar yanlış biliyormuşuz.” diye düşünüyorsanız bir daha düşünün derim.

Çünkü; bu tip haberler, birçok siyasi haberde olduğu gibi taraflı yayın yapanların “İnsanları özellikle yanlış yönlendirmeye çalıştığı” bilgiler içerebiliyor.

Bu tip haberleri dünya kamuoyuna verenler, bu işi en uç noktaya kadar götürüp “Söylediklerine bilimsel kanıt yaratabilmek için” özellikle paralı laboratuvarlarda “Kendi söylediklerini destekleyecek şekilde” sonuçlar elde edebilsinler diye parayla bilimadamı bile satın alabiliyorlar.

TRT gibi resmi, NTVgibi özel, ülkemizin sayılı büyük ve saygın basın yayın kuruluşları da bu tip haberleri “Başka kaynaklardan almış olmanın rahatlığına sığınıp...” yüklendikleri sorumluluğu unutarak ayrıntılarını incelemeden olduğu gibi yayınlayabiliyorlar.

Organik gıda efsanesinin son bulmasıyla ilgili yapılan araştırmaya haber olarak yer veren basın yayın kuruluşlarının tamamı sözleşmiş gibi aynı şeyleri tekrar etmişler; Amerikan Stanford Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre sıradan (piyasadaki normal seri üretim) besin maddeleri ile aynı besin maddelerinin organik olanları karşılaştırılmış ve bakmışlar ki besin değerleri aynıymış.

Bir sürü ürün grubundan 200 kadar gıda tek tek karşılaştırılmış ve görülmüş ki; normal yoldan yetiştirilen meyve ve sebzelerle organik olanlardaki vitamin, normal yollardan elde edilen yumurta ve sütle organik yoldan elde edileninde aynı miktarda yağ ve protein bulunuyormuş...

Allah Allah!!! Allah Allah!!! Ne büyük buluş, ne büyük çalışma(!) da niye herhangi bir ilkolula girip bunu sorarak öğreneceğinize araştırma yaptınız onu anlayabilmiş değilim.

Kim, normal yollarla elde edilen endüstriyel gıda ürünleri ile organik gıdalar içindeki “Vitamin”, “Protein” ya da “Yağ” arasında besin değeri farkı var dedi ki?

Sonuçta herkes, sıradan üretimde; ürünlerin daha hızlı büyümesi ve gelişmesi için hormon kullanıldığını, çeşitli zirai hastalıklara karşı ilaçlandığını, hormonlu ve ilaçlı gıdanın kanser yaptığını... Organik olarak üretilen gıdalarda ise; bu konulara çok daha fazla dikkat edilerek ilaç ve yetiştirme safhalarında normal yetiştirme yöntemindeki sakıncalardan kaçınıldığını biliyor.

Şimdi, bütün dünyada kısa bir açıklama ile haber haline getirilen konunun eksik kalan kısımlarını yazıp sormak da bana düşüyor.

Birincisi; Araştırmayı Stanford Üniversitesi’nde yüzlerce bilim adamı varken niye Amerikan Fizik Koleji’ne bağlı olarak Annals of Internal Medicine’a yaptırmışlar?

İkincisi; Niye, gıda üzerine yapılan 223 ayrı çalışma araştırılırken bu yiyeceklerle beslenen insanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalardan sadece 17’sini incelemişler?

Üçüncüsü; (Normal gıdalar tüketen çocuklarla organik ürünler tüketen çocuklar arasında yapılan karşılaştırmalarda) endüstriyel üretimle yetiştirilen ürünler tüketen çocukların üriner sistemlerinde (idrar tahlilinde) rastlanan zirai ilaç artıklarından niye hiç söz etmemişler?

Dördüncüsü; Bu araştırmalarda ortaya çıkan, endüstriyel üretimle beslenenlerde Fosfor oranının yüksek çıkmasından niye hiç bahsedilmiyor?

Beşincisi; Normal yollarla üretilen gıdaları tüketenlerde antibiyotiklerin fazla etkili olmadığı, hastalıklara karşı antibiyotik kullanınca beklenildiği kadar etki görülmediği niye yazılmamış?

(Araştırmanın gerçek ve orijinal kaynağı için bakınız; Crystal Smith-Spangler, Margaret L. Brandeau, Grace E. Hunter, J. Clay Bavinger, Maren Pearson, Paul J. Eschbach, Vandana Sundaram, Hau Liu, Patricia Schirmer, Christopher Stave, Ingram Olkin, Dena M. Bravata; Are Organic Foods Safer or Healthier Than Conventional Alternatives?A Systematic Review. Annals of Internal Medicine. 2012 Sep;157(5):348-366.)

(bu konu 25.09.2012 tarihli habersabah.com sitesinde yayınlanan yazımdan alınmıştır.)