Stagecoach [film]


Bu pazar seyrettiğim Stagecoach klasik bir Western filmiydi. Bir yerden başka bir yere giden posta arabası, farklı tiplerde yolcular, hafif aşk konusu ve tabii ki Apaçiler üzerine boşaltılan bol kurşun...

Apaçilerin saldırısından kaçtıkları sahnelerde yere koyulan kameralarla yapılan çekimler daha o zamandan bugünün hareketli çekim tekniklerine yol  gösteren özellikte ama filmin diğer bölümleri alışıldık Western filmlerinden daha yavaş bir kurguya sahip. (ki yine de çok başarılı olduklarını söylemek gerekiyor, çünkü filmin yapım tarihi 1939!)

Neyse, ben kısaca konuya gireyim;
Kendi bankasının kasasını boşaltan bir iş adamı, bir bar kadını, ayyaş bir doktor, gezgin bir viski tüccarı, bir subay karısı, bir kumarbaz ve sonradan aralarına katılan kanun kaçağı... (evet, posta arabasındaki yolcular bunlar...)

Hem kendi aralarındaki çekişme hem yolculuk boyunca beklenen Apaçi saldırısı filmin detayları arasında kalırken, yolun sonunda varılan kasabada yaşanacak olan "diğer bir hesaplaşma" filmin sonunda kimlerin mutlu olacağını da belirliyor.

Önüne gelenin birbirini vurduğu saçma filmlerden daha farklı ve biraz "daha o döneme ait" gerçek yaşama uyumlu mantığıyla seyredilebilir bir kovboy filmi olmuş.

Çok güzel bir film olmasa da havasına girerseniz kendisini takip ettiriyor. Rastlarsanız seyredebileceğiniz, orta kalite bir film olan Stagecoach'ı bu tarza meraklı olanların beğeneceğini düşünüyorum.