Pilotlarımız üzerine saçma senaryo

Amerikan filmleri iyidir güzeldir de, birkaç tanesini seyredince senaryolarının hangi mantığa göre düzenlendiğini anladıkça, önünüze koyulan yeni bir filmi izlemeye başladığınız anda filmin sonunu tahmin etmekte zorlanmazsınız… 

İşte, yine bir Amerikan senaryosu ve çok basit; Suriye bizim uçağımızı düşürmüş de pilotlar sağ ele geçirilmiş de sonra öldürülüp uçağın yanına bırakılmış…

Gerçekten kim bulmuşsa güzel bulmuş ama teknik bir konuyu atlamışlar… ki o teknik detayı atladıkları için bütün senaryo yatıyor.

Bu teknik detayla ilgili konuya, dolayısıyla sahte istihbarata, yazının sonunda yer vereceğim ama önce böyle bir senaryoya neden ihtiyaç duyulduğuna şöyle bir üstten göz atalım.

Amerika eski Amerika değil, karşısındaki “üçüncü dünya ülkeleri” de bilinen o sorunlu durumlarıyla boğuşan o eski üçüncü dünya ülkeleri değil. Aradaki ekonomik ve teknolojik farklar epey bir kapandı, öyle elini kolunu sallayıp aklına eseni yapmak zorlaştı…

Ortadoğu’da büyük bir Rus/Çin – Amerika çekişmesi var, taraflar Ortadoğu’daki ülkelere saldırıp ele geçiremeyeceği için bu bölgede iç ve dış karışıklıklar yaratıp (ya da karşı tarafın hamlesi olduğu için tam tersini yapıp müdahale edilen ülkeye destek olarak) istedikleri düzeni kurmaya çalışıyorlar. 

Amerika, Suriye’ye giremiyor, bunun yerine Türkiye’yi bu savaşa sokmak istiyor. Türkiye savaşa girmemekte direttikçe Amerika çeşitli olaylarla ülkeyi galeyana getirmeye çalışıyor…

Ülkemizi savaşa sokarsa “ortada elle tutulur yasal bir neden” olması gerektiğini bilen Amerika, Türkiye’nin Suriye’ye saldırısına kimsenin bir şey diyemeyeceği pozisyonlar yaratmaya çalışıyor. 

“Suriye senin uçağını düşürdü, bununla da kalmayarak pilotlarını öldürdü” diyen kim? Amerika ve Arabistan destekli Dubai medyası… Bu haberi veren ülkelerin haber kanallarının Amerika’nın güdümünde olduğunu bilmek için alim olmaya gerek yok.

Pekiyi, şimdi gelelim senaryo çözümlemesine: Türkiye’nin denizaltıları, dalgıçları, SAT komandoları, sualtı fay hatlarını yerinde inceleyen özel gemileri var ama pilotlarımızın naaşlarını uçağımızın bulunduğu yerden Amerika’nın özel donanımlı gemisinden yardım almadan çıkaramadık.

Fakat şimdi ortaya atılan senaryoya göre Suriye; pilotlarımızı buluyor, öldürüyor ve denizaltılarla, sualtı özel cihazlarıyla, teknik bunca donanımımıza rağmen bizim yapamadığımızı “iç savaş yaşarken iki kasabasında güvenliği sağlamayı beceremeyen” Suriye başarıyor!

Olmaz diye bir şey yok ama o zaman bu senaryodaki en saçma kısım olan ve bütün filmi mantık hatasıyla saçmalığa dönüştüren teknik detayı ben soruyorum: Suriye “eğer, sağ ele geçirdikten sonra öldürdüyse…” pilotları oraya indirmeyi nasıl başardı?

 (habersabah.com'da 1 Ekim 2012'de yayınlanan yazım)