Living and dead [film]


Karışık kurgusuyla kafaları karıştıran, senaryosu bulmaca gibi bir gerilim filmi.

Başlarda güzel ayrıntılarla karakterlerin ruh halini seyirciye iyi yansıtıyorlar, bu sayede; kim kimdir, nasıl biridir iyice anlayıp ona göre seyrediyorsunuz.

Ama konuyu öyle bir kesip biçip sıralamışlar ki ne olup bittiğini anca filmin tamamını seyredince anlayabiliyorsunuz.

Gelelim filmin konusuna...

Eskiden çok zengin oldukları belli olan bir aile...

18 yaşlarında şizofren bir çocuk ve ileri safhada hasta bir anne.

Adam, karısının tedavisi için elinde ne var ne yok harcamış, yaşadıkları boş malikâne saray kadar büyük ama ne bir hizmetçi ne bir bahçıvanları var.

Karısının tedavisi için bir umut ışığı doğunca adam her şeyini satıp savıp karısını ameliyat ettiriyor...
Ameliyat başarılı oluyor ve adam para konusunu halletmek üzere bir süreliğine evden ayrılmak zorunda kalıyor...

Adam, çocukla hasta kadına baksın diye bir hemşire ayarlıyor ama babası gittikten sonra ilaçlarını almayan çocuk "babasının yokluğunda annesine bakabileceğini ispatlayabilmek" için hemşirenin eve girmesine engel oluyor.

İlaçlarını almayan çocuğun şizofrenik sanrıları uç noktalara varınca annesine bakması da dehşet verici olmaya başlıyor...

Filmin konusu hakkında daha fazla bir şey anlatmam doğru olmaz. Gerisini sizin seyredip çözmeniz gerekiyor.
Ne tahmin ettiğiniz kadar basit, ne de aklınıza gelmeyecek kadar farklı bir konusu var... Ama büyük bir beklentiye de girmeyin, değişiklik olsun diye seyredilebilir.

Böyle karışık bir anlatıma sahip bir filmi önce seyredip, sonra parçalarını birleştirmeniz ve "şu, bundan önce olduğuna göre, bu da şundan önce gerçekleşmiş olması lazım, ama o zaman adam niye gitmiş ki, haaa demek ki önce böyle olmuş sonra şöyle..." vs. diye düşünüp konunun sıralamasını zihnimizde kendiniz tamamlamanız lazım. 

Yani filmi seyrederken bir bütünlüğü yokmuş gibi duran konuyu sonradan anlamlandıracağınız için; normal olarak oturup seyretmeye başlayınca sıkılabilir ve filmi kötü bir film olarak değerlendirebilirsiniz.

Halbuki filmi ilginç yapan şey, konuyu takip ederken izlenen çizginin sizi kendisine bağlaması değil, bütün olan biteni filmi seyrettikten sonra kafanızda çözüp konuyu kendi mantığınızda oturtup bulmanız... 

Konu çok ilginç mi? O kadar olağanüstü değil ama konudan çok senaryoyu bu şekilde işlemiş olmaları filmi farklı kılıyor... 

İzlemeyi bir deneyin bakalım :) beğenmeseniz de film bittikten bir gün sonra düşüne düşüne bulduğunuz şey belki beğenmenizi sağlayabilir ;)

Şiddet sahneleri yüzünden çocukların seyretmesi uygun değil diyerek gerekli uyarıyı da yapıp yazıma son veriyorum.