Lilya 4 ever [film]


Bu filmi seyretmek için ne zaman elim arşive gitse "Lolita" gibi hafif bir şey diye düşünür seyretmeyi erteler dururdum, yanılmışım.

Film, güzel, anlamlı, sağlam konulu, kaliteli bir yapımmış. 

Senaryosunun klasik anlatıma sahip olmasına rağmen kurguya ustaca yerleştirilen ayrıntılarıyla kafada oluşabilecek soru işaretleri bırakmadıkları gibi, arka planda geçmişte bunlara neden olan toplumsal gerçeklere değinmeyi de ihmal etmemişler.

Neyse, ben konuya geçeyim; Lilya 16 yaşında bir genç kızdır. Rusya'nın geçtiği yeni sistem sonucunda soğuk savaş sonrası devlete bağlı tüm sektörler bir bir kapanmış ve işsiz yığınlar ne yapacağını bilemez halde yoksullukla savaşır hale gelmiştir.

Lilya'nın annesi de (o zamanki Sovyetler Birliği'ne bağlı olan Estonya'da) bu yoksulluk ve işsizlikten nasibini almıştır. Kadın, Amerikalı bir adamla anlaşıp onun yanına giderken kızı Lilya'yı bu sefaletin içinde bırakır.

Lilya, daha yaşadığı bu travmayı atlatamadan bir başkasını, onun üzerine bir başkasını yaşayıp durur. Durum kötüdür...

Teyzesi onu evden çıkarıp berbat bir yere koyar, kız arkadaşı mecbur kalınca iftira atar, annesi bir daha arayıp sormaz ve Lilya kendisini bekleyen tehlikeli yaşam mücadelesine başlar...

Bundan sonrasını anlatmak doğru olmaz, Lilya ve milyonlarca Lilyaların aile, çevre, toplum gibi insanın hayatını doğrudan etkileyen unsurlarla hayatını nasıl biçimlendirmek zorunda kaldığını gösteren bu filmi seyredip Lilya'nın zorunlu kaderine siz de şahit olarak doğruları yanlışları görün derim.

Açık ve uygunsuz sahneleri dışında uyuşturucu kullanımı da dahil olmak üzere birçok kötü şeyi barındırdığı için film 16 yaşından küçüklere uygun değil.