3D baskı ve gelinen yer!


Allahım ya rabbim... şu insanoğlu ne zaman iyi şeyleri kötüye kullanmaktan vazgeçecek?

3D'nin, yani üç boyutlu, elle tutulur, gözle gürülür, yüksekliği/derinliği olan gerçek bir nesne için kullanılan terim olduğunu biliyorsunuzdur.

Baskı makinesinin, kağıt çıkışı alınan, ofislerde kullanılan bildiğimiz printer'lar olduğunu da biliyorsunuzdur.

Bundan 3-5 yıl önce bu konu üzerine yapılan araştırmalar ilerledi ve öyle bir gelişti ki; kağıdın üzerine püskürtülen mürekkep yerine sabit bir zemin üzerine plastik temelli bir malzemeyi üst üste püskürterek kabarık nesneler elde etmek mümkün oldu...

Defalarca belli oranlarda belli yerlere bu özel madde püskürtülüyor ve mesela bir bilgisayarda taranmış üç boyutlu bir plastik parçasının (diyelim buzdolabının küçük bir plastik parçası) koordinatları belirleniyor.

Sonra bu bilgi dünyanın herhangi bir yerindeki 3D baskı makinesine yollanınca makine çalışmaya başlıyor ve sırayla katman katman defalarca ileri geri giden püskürtme bölümü gelen bilgiye göre daha önceden belirlenen plastik parçayı aynen orada oluşturuyor...

Evet, buraya kadar güzel... Ameliyathanedeki, laboratuvardaki çok özel ve nadir bir aletin yedek parçası dünyanın bir yerinden öteki yerine gönderilen bilgiyle posta-kargo beklemeden anında yapılabilecek diye güzel bir gelişme olarak ilgi çekip beğenilmişti.

Fakat kimi insanlar bu arada boş durmamış, bu işi daha da ileri götürerek farklı malzemelerle başka şeylerin yapılabileceğini de düşünmüşler... Pekiyi, ortaya koydukları şey ne? SİLAH!

Evet, şimdi dünyanın bir yerine bu 3D özel baskı makinelerinden kuruyorsunuz, silah firması size bilgileri gönderiyor, sistem çalışıp size "özel metal tozu karışımı gibi bir maddeden" silah basıyor...

Bu haberi dün okuduğum site
(açık adresi; http://www.dezeen.com/2012/10/03/3d-printers-could-print-ammunition-for-an-army/)

Konuyla ilgili daha önceden çıkan bir haber
(açık adresi; http://www.popsci.com/science/article/2012-10/3-d-printing-company-confiscates-wiki-weapon-projects-printer)

youtube'da bu konuyla ilgili video
(açık adresi; http://youtu.be/i6Px6RSL9Ac)

ve konuyla ilgili yapılan televizyon programının youtube'daki videosu
(açık adresi; http://youtu.be/YqzJlBcCsow)