İlginç bir metal; Galyum

Bir iki bilimsel makale ve biraz araştırmayla internette oradan oraya koşturup dururken Galyum'a rastladım :)

Şu sihirbazlık numarasını bilirsiniz; hani adam kaşığı tam sapının dibinden tutar ve biraz sallayınca kaşık yamulur, aaaa nasıl oluyor falan deriz... İşte o kaşıkların gösteri için üretilenleri içinde gerçek olanları tamamen Galyum'dan yapılıyormuş... [gerçek olanları diyorum çünkü vidalı falan yapıp elini orada tutup sapla kaşığı oynatan şarlatanlar(!) da yok değil :)]

Galyum gerçekten ilginç bir metal çünkü doğada saf olarak bulunan bir şey değil, ancak yapay yollardan elde ediliyor.

Galyum bir metal olarak metal olmasına metal gibi davranıyor ama garip şeyler de yapmıyor değil :)

Bunlar nasıl garip şeyler derseniz şöyle söyleyebilirim; Birincisi her ne kadar sert bir metal gibi olsa da insanın elinin içinde vücut sıcaklığında bile eriyip civa gibi sıvı olabiliyor. (fakat elinize bir zarar vermiyor)

Hadi buna normal dedik diyelim ama Galyum'u Alüminyum'un üzerine koyup da biraz "dürtükleyerek" yüzeye sürtünmesini sağlarsak bu sefer yamyamlık yapıp Alüminyum'u parçalamaya başlıyor.

Bir de laboratuvarlarda sülfirik asitle yapılan bir deney var ki o daha acayip; Demin masanın üzerinde duran sert metal sülfirik asit içinde resmen kalp atışları gibi hareketler yapıp top haline dönüşüyor, küçük parçalarla yan yana koyulunca aynı metal türüyle hemen şu terminatör filmindeki eriyip birleşen likit metal efekti gibi birleşiyor...

Bilmiyorum işte, bana çok ilginç ve garip geldi... Keşke zamanında okulda böyle şeyleri gösterseydiler de bana şimdi bu kadar ilginç gelmeseydi :) bu da eğitim sistemimizin eksikliği olsun artık ;)

işte bu bahsettiğim şeylerle ilgili videolar, buyurun siz de seyredin;

Galyum şöyle bir şey (bulup da oynarsanız sonrasında mutlaka elinizi yıkayın)
http://youtu.be/5VmXbo4XE_E

Galyum'dan yapılan bir kaşık, ılık suda işte böyle eriyor
http://youtu.be/cvRcUeWjBu0

Alüminyum'u kağıt gibi yaptığı video
http://youtu.be/FaMWxLCGY0U

Sülfirik asit içinde kalp atışı gibi hoplayıp zıpladığı ve top şeklini aldığı video da bu
http://youtu.be/g8Tc-5pUbH8

umarım bu kadar eğlenceli bir bilimsel konudan sıkılmamışsınızdır, vakit bulamadığım zamanlar seyrettiğim filmleri, okuduğum kitapları, dinlediğim müzikleri yazıyorum ama ara sıra böyle şeylerin olduğunu eski karelidefterciler unutmamışlardır :)