Çin’li Müslüman Amiral Zheng He [Ceng-hi-(z)]

Afrika’dan dönerken yanında Zürafa getiren adam tabii ki meraklı biridir ve gördüğü ilginç şeyleri, duyduğu heyecanı diğer insanlarla da paylaşmak ister fakat bunu yapmak için biraz deli, yapabilmek içinse biraz da fazlasıyla akıllı ve cesur olmak gerekir.

Çinli denizci Zheng He [Ceng-hi-(z)] geçtiğimiz Temmuz ayı içinde Çin Denizcilik Günü’nde yeniden anıldı ama bu sefer dünya bu kutlamayı daha fazla duydu, daha fazla ilgilendi. (11 Temmuz, Zheng He’nin denize açıldığı ilk tarih)

Şimdi de bu ilginin sebebini okuyacaksınız.

Çin Denizcilik Tarihi’ndeki en önemli komutanlardan biri olan Zheng He, emrindeki 30.000 kişi ve 317 gemiyle 1405 yılında başladığı yolculuğunda (Çin’in o devirdeki teknoloji üstünlüğünün avantajlarından da yararlanarak) bütün dünya denizlerini karış karış gezmiş, Çin adına dünyanın haracını toplayıp, ilginç bulduğu (Zürafa gibi) hayvanları Çin'e getirmiş.

Müslüman bir Çinli olan Amiral Zheng He’nin yaptığı deniz seferlerinde yanındaki personelden binlercesi Afrika, Endonezya, Malezya gibi yerlere yerleşiyor ve buradaki halkla karışıp müslümanlığın yayılmasına yardım ediyor.

Fakat bu konuyla ilgili esas ilginç olan şeyler emekli bir deniz teğmeni olan İngiliz Gavin Menzies’in bir projesini kitaplaştırmasıyla başlıyor. (Daha öncesinde bir site açıp bu konuyla ilgili 100.000 e-mail alarak kanıtları toplaması da var.)

Gavin Menzies (Bantam Press’ten çıkan “1421: The Year China Discovered the World” isimli kitabında) Çinlilerin dünyanın etrafında Macellan’dan önce döndüğünü, bütün dünya denizlerini dolaşıp, Antarktika, Avustralya ve hatta Amerika’yı da bu kıtaları keşfettiği bilinen kâşiflerden çok önceleri keşfettiklerini yazıyor...

Amiral Zheng He hakkında daha ayrıntılı bilgiye
http://tr.wikipedia.org/wiki/Zheng_He
adresinden bakabilirsiniz. (okumanızı tavsiye ederim, çok ilginç şeyler var.)

Gavin Menzies’in kitabıyla ilgili sitesi
http://www.gavinmenzies.net/china/book-1421/

Kıskançlıkla "Bu tarihi konuyu, Çin'in günümüzdeki ekonomik gücüne bağlayan" BBC haberinin Türkçesini http://www.bbc.co.uk/turkce/izlenim/2012/08/120803_china_zheng.shtml adresinden okuyabilirsiniz.

Konuyu sevdim, Amerika'nın keşfi(!) [fethi] ile ilgili başka şeyler olsa onları da zevkle okurdum diyorsanız buyurun size daha önce yine burada yazdığım iki yazı...

Montaigne'in Amerika'sı

Osmanlı ve Amerika'nın keşfi