Sir Richard Bishop - The freak of Araby

Dünyanın en az tanınan ama en çok albüm çıkartmış gitaristi kimdir diye sorsanız size hemen Sir Richard Bishop derim.

Deneysel tarzıyla genelde Ortadoğu, Akdeniz müziklerini o anda içinden geldiği gibi yorumlayan Sir Richard köken olarak Lübnanlı bir müzisyen fakat Amerika'da büyümüş...

Bir insanın dedesi büyük bir ud virtüözü olup da dünyaca ünlü Ümmü Gülsüm (Oum Kalthoum) ve Fairuz gibi isimlerle çalışırsa torunu ondan hiç etkilenmez mi?

Sir Richard da bu etkiyle kendini müziğe vermiş ve 50'den fazla albüm yapmış. Bu albümlerinin kimini farklı sanatçılarla kimini kardeşiyle (Alan Bishop) kimini de Lou Reed'in ünlü grubu Velvet Underground'un kurucularından baterist Moe Tucker gibi ünlü ve etkili isimlerle gerçekleştirmiş.

İşin tecrübe ve teknik kısmı, tarihçesi bir yere kadar bilgi olarak insanın ilgisini çekiyor da esas sözü müziğe bırakmak lazım.

Eğer 30-40 yaşını aşmışsanız, 70'li yılların o sakin havasını yeniden solumak, o zamanlar insanların sahip olduğu ruhu tekrar bir görmek istiyorsanız, Sir Richard Bishop'un "Freak of Araby" albümünü mutlaka dinlemelisiniz.

Hani size de hiç oldu mu ya da böyle bir şeyi yaşadınız mı bilmiyorum ama şöyle bir yerde otururken uzaktan, mesela çocukken, bir düğün salonundan bir müzik gelir, ince bir gitar sesi... Alır götürür bir yerlere. Ya da hani şöyle bir deniz kenarında otururken uzaklardan bir yerden kesik kesik rüzgârın attığı içinize işleyen bir müzik...

İşte Sir Richard Bishop'un bu albümü sizi taaa oralara götürecek...

Öyle tanıdık melodiler, öyle bildik ama unutulmuş parçalara giriş çıkışlar var ki Sir Richard sanki bizim için çalıyormuş gibi...

(Yalnız öyle elektronik alt yapı, güçlü bateriler, bilgisayar efektleri falan bekliyorsanız yanılırsınız, bu müziklerde neredeyse sadece gitar ve ruh var hepsi bu; ama her şeye karşı duracak kadar da güçlü bir ruh ve melankoliyle süslenmiş bir gitar.)

Sir Richard Bishop'un "The Freak of Araby" albümünü bir şekilde mutlaka bulun, alın ve dinleyin. Eğer içinizde o ruhun hâlâ yaşadığını görürseniz, sizi de etkileyeceğine eminim.

Sir Richard Bishop'un albümünden parçaları kısa kısa da olsa bir fikir edinmek için Amazon.com'dan dinleyebilirsiniz.

Kimi zaman açılmayan sitesinden bilgi edinip, bazı fotoğraflara bakabilir, facebook sayfasında başka albümlerinden parçalar dinleyerek videolarını izleyebilirsiniz. (Fakat unutmayın ki bütün işleri birbirinden farklı olan Sir Richard'ın diğer işlerini değil, özellikle "The Freak of Araby" albümünü öneriyorum, diğer işlerine bakarak bir yargıda bulunmamanızı yine özellikle rica ederim.)

Youtube'daki videolarına bakıp ses kalitesini ve çalınan parçaları değerlendirmemenizi rica ediyorum, çünkü albüm için stüdyoda yapılan kayıtlarda çalınan parçaların düzeni ile konser sırasında çalınan şekli biliyorsunuz bütün gruplarda farklı oluyor. En iyisi siz albümü bulun ve bu sıcak yaz günlerinde gecenin bir vakti dinlemeye başlayın bakın neler neler geçip gidecek gözünüzün önünüzden ;)