Detachment [film]

Bir aylığına vekil öğretmen olarak işe başlayan filmin ana karakteriyle birlikte “Amerikan eğitim sisteminin problemleri”nin kökenine iniyoruz.

Aile içi görgü, bilgi, saygı ve sevgi olmayınca eğitim sisteminin altından kalkamayacağı büyüklükte problemlerle boğuşmak zorunda kalan, doğal olarak her birinin kendi sorunları da olan öğretmenler, intihar ve şiddetin, kişilik sorunlarının pençesinde kıvranıp acı çeken başarısız öğrenciler...

Kendisi de ailevi problemler yaşayan vekil öğretmen, tüm ülkenin içinde bulunduğu sorunların bir uzantısı olarak gördüğü eğitim sorununun çözülmesinden ümidini kesmiş olmasına rağmen, doğru bildiği şekilde davranmaya devam etmektedir.

Diğer öğretmenler de elinden gelen çabayı göstermektedirler ama sorun artık “sorunlu öğrenciler” değil onları bu kadar sorunlu hale getiren toplumsal çözülme ve çökmedir.

Bulunduğu dönemi iyi gözlemleyip gerçekçi ve eleştirel bir yaklaşımla aktarırken senaryoyu sanatsal bir yöntemle işleyerek güzel ve etkileyici sahnelerle de destekleyen detachment kaliteli film sevenlerin ilgisini çekecektir.

Okullu, eğitimli, öğretmenli diye çoluk çocuk hep beraber seyretmeye kalkmayın çocuklar için uygun olmayacak çok şey var.

Değişik ve başarılı kurgusuyla, kaliteli ve etkileyici diyalogları başarılı kamera açılarıyla gerçekten kaliteli bir film ve çocuğu liseye giden herkesin seyretmesini tavsiye ederim.

Sorunun ne okulda ne çocukta ne de eğitim sisteminde olmadığını her şeyin ailede başlayıp ailede bittiğini gösterebilmesi açısından önemli bir film olmuş.