Amin Maalouf - Yüzüncü ad

Kitabın kahramanı Baldassare Embriaco, yaşadığı devirde "1666 yılında dünyanın sonu gelecek." söylentisine kendisini kaptırmamaya çalışan (sahaflık da yapan) bir antikacıdır.
Fakat kıyamet alametlerinin bir bir ortaya çıktığını savunanların kulaktan kulağa bu kehaneti yayması karşısında o da zamanla bu söylentilere ilgi duymaya başlar.


Aynı sırada bu söylentilerle adı birlikte anılan "Yüzüncü ad" diye de bir kitap vardır.


İddia edildiğine göre bu kitapta Allahın yüzüncü adı vardır ve bu yüzüncü adı öğrenenler eğer dualarını bu yüzüncü adı anarak yaparlarsa diledikleri şeyler kabul olmaktadır.


Tabii ki herkes gibi kitabımızın kahramanı da bu kitabın varlığına ve hakkında söylenilenlere inanmıyordur ama bir gün inanılmaz bir tesadüf onu bu kitapla karşılaştırır... fakat aynı şekilde yine inanılmaz bir tesadüf sonucunda da kitap el değiştirir.


İşte bundan sonra kahramanımız bir seyyaha dönüşür ve "dünyanın son günlerini yaşadığı"nın düşünüldüğü 1665 yılında Antakya'dan İzmir'e, İstanbul'dan Sakız Adası'na, Londra'dan Cenova'ya kitabın ve kaderinin izinde maceradan maceraya sürüklenip durur.


Konya'da veba salgınını, İzmir'de Osmanlı'ya diklenen Yahudi Sebetay'ı, Sakız'da kaçakçıları, Londra'da büyük yangını görür fakat cesaret isteyen yolculuklarına devam etmek zorundadır çünkü birlikte bu yolculuğa çıktığı yeğenlerini ve sevdiği kadını ayrı ayrı yerlerde bırakmak zorunda kalmıştır...


Kitabı okumak isteyenlerin okuma zevkini bozmamak için konuyla ilgili fazla ayrıntıya girmem doğru olmaz, o yüzden konu kısmını yeterince açıkladığıma emin olarak burada kesiyorum.


Amin Maalouf gerçekten büyük bir yazar ve bugüne kadar okuduğum kitaplarının hepsini beğendim. Macerayı, gizemi, tarihi anlatıları, geçmiş zaman insanlarının yaşadıklarını büyük bir başarıyla ele alan yazar edebiyat dünyasına okuması çok keyifli güzel bir eser daha kazandırmış.


Kurgusuyla, insan psikolojisinin ikilemleriyle ve dünyayı kavrayan genel anlatı biçimiyle evrensel bir yazar olduğunu yazdığı bu eserle bir kez daha ispatlayan Amin Maalouf'un Yüzüncü ad'ını okumanızı kesinlikle tavsiye ediyorum.

Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan 400 sayfalık kitabın fiyatı 21 TL.