Seri katiller neden psikopatlar arasından çıkar?

Kötü şeyler ama çok kötü şeyler yapan insanların da içinde iyi bir ruh taşıdığı yanılgısını bir kenara bırakmanızın zamanı geldi!

Britanya Kolombiyası Üniversitesi Onursal Psikoloji Profesörü Robert Hare, çoğu seri katilin içinde bulunduğu ruhsal durumu tanımlayan psikopatlık üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen dünyaca ünlü bir bilimadamı.

Hare, yaptığı araştırmalar sonucunda psikopatların beyinlerinin normal insanlarla aynı fizyonomide olduğunu ama beynin çalışma yönteminin farklı olduğunu bulmuş.

Bir deney için normal insanlar bir şeyler yaparken beyinlerinin faal olan bölümleri incelenmiş. Bir ağaç resmi gösterilince, üzücü bir gazete haberi okununca, bir şarkı dinletilince normal insanların beyinlerinin benzer bölgelerinde (farklı yoğunlukta olsa da) benzer hareketler gözlemlenmiş.

Fakat psikopatlara aynı deneyi yapınca beyinlerinde oluşan tepkilerin farklı bölgelerde oluştuğu belirlenmiş. Özellikle bir fotoğraf veya sözler gibi duygusal ağırlığı olan bir şeyin incelenmesinde psikopatların beyinlerinde harekete geçen bölgeler normal insanlardan farklıymış.

Bir psikopata, ters etki yapacak kötü bir kelime söylendiğinde ya da hiç hoş olmayan suç sahneleri gösterildiğinde beyninin çalışan bölümü normal insanlara “masa”, “sandalye” gibi kelimeler gösterildiği zaman çalışan bölümlerin verdiği tepkilere benzer tepkiler veriyormuş.

Yani bu ağır durumları içeren söz ya da fotoğraflar psikopatlarda normal insanlarda yaptığı etkiyi yapmayarak sanki kendilerine bir köpek ya da manzara fotoğrafı gösterilmiş gibi durumu nötr olarak değerlendirdikleri anlaşılmış. Bunun nedeni psikopatlarda vicdan ve empati duygularının bulunmayışı olarak gösteriliyor.

Psikopatların beyinlerinde bu gibi duyguları işlemesi gereken limbik bölgeler var olmasına rağmen doğru çalışmıyormuş. Bu yüzden de yaptıkları kötü şeyler kendilerinde kötü duygulara neden olmadığı için rahatlıkla en kötü şekilde cinayet işleyebilmeleri mümkünmüş.

Profesör Hare, onlarca yıl yaptığı araştırmalar ve laboratuvar çalışmaları sonucunda normal insanların karakterlerini belirlemede büyük bir rolü olan aile ve sosyal çevrenin psikopatların kişilik oluşumunda bir etkisi olmadığını ve gerek hapis cezası gerekse diğer rehabilitasyon yöntemlerinin hiçbir şekilde bunlar üzerinde iyileştirici etkisi bulunmadığını da üzülerek belirtiyor.

Bu konuyu Eduardo Punset’in ünlü bilimadamlarıyla yaptığı röportajları gözden geçirerek oluşturduğu Hayat kitabı isimli kitapta okudum ve özetleyip aktardım.