Monsieur İbrahim


Başrolünde Omar Sharif oynadığı için uzun zamandır bu filmi merak etmiştim. Ancak bugün seyredebilme fırsatı buldum, fena değilmiş.

70'lerde Fransa Paris'te bir semtteyiz ve başrolü Monsenior İbrahim'le (Omar Serif) paylaşan Musa isminde 16 yaşında bir çocuk var.

Musa, babasıyla tekbaşına yaşamaktadır çünkü zamanında annesi diğer kardeşini de alıp evi terk etmiştir. Musa’nın bu zorlu ve amaçsız hayatını babası ilgisizliğiyle daha da zorlaştırmaktadır.

Musa, gel zaman git zaman mahallenin "Arap" diye bilinen bakkalı İbrahim'le konuşmaya başlar. Ailesinden ilgi ve sevgi görmemiş olan Musa, Bakkal İbrahim'le yavaş yavaş derdini sıkıntısını paylaşır...

Bakkal İbrahim, kendisini "Sufi" olarak tanıtmaktadır ve her fırsatta olmasa da yeri geldikçe Musa'ya Kuran'dan bahsetmektedir.

Dostlukları yavaş yavaş birbirlerinin güvenini kazandıkça daha da pekişirken Musa'nın hayatında da bazı ailevi değişiklikler olmaktadır.

Bundan sonrasını anlatmam filmi seyretmeyi düşünenler için pek doğru olmayacağından konusuna fazla girmeyi istemiyorum.

Filmi ben kendimce üç ana temaya ayırdım.
1­ Musa, ailesi, çevresi ve o zaman dilimi...
2­ Musa için gençlik, seks, sevgi, aile, para konuları...
3­ Monsieur İbrahim ve Musa arasındaki arkadaşlık konusu ile birlikte çıkacakları yolculuk...

İlk iki tema, o yaştaki bir çocuğun içinde bulunduğu psikolojik durumu çevre ve ailesiyle birlikte güzel ele alıp işliyor ama üçüncü bölümde ilk iki bölümden kopup farklı bir alana kayıyor.

Bu, konunun ana çizgiden kopup başka bir alana kayması biraz mantıksız ve gereksiz gibi duruyor olsa da yine de filmi fazla bozmuyor. Biraz dini konulara, biraz felsefi şeylere bağlı hayat görüşü aktarmaya çalışmışlar ama işin felsefi boyutunu yansıtmaya çalıştıkları bu bölümün pek de etkileyici olduğu söylenemez...

Neyse işte, sonuçta genel olarak izlenebilir, orta kalite sayılabilecek bir film olmuş. Aranıp bulunup ille de izlenmesi gereken bir film değil ama rastlanınca izlenebilir. (bazı sevişme sahnelerinin gereksiz ayrıntıları yüzünden çocuklarla seyredilmesi doğru olmayabilir.)