Kilitlenen Orta Doğu oyunu


Dünya kaynıyor, Orta Doğu cehennem yeri, sınırımıza yakın yerler ateş çemberi...

Rusya-Amerika karşı karşıya; İran, Irak ve Suriye’nin denetimden uzak Kuzey bölgelerini ele geçirmek isteyenler bölgeyi devamlı ateş üstünde tutmaya devam ediyor.

Amerika; Rusları, Fransızları ve Çin’i petrol yüklü bu bölgeden uzak tutmak istiyor ama İran, Irak ve Suriye’nin Amerika’ya karşı kendini savunabilmesi için bu bölgeden uzak tutulmak istenen ülkelerle anlaşmalar yapması kaçınılmaz. (5-6 yıl önce yazdığım "İran, Amerika'ya şah çekti" konusunda bunu açıklayıp İran'ın kendini nasıl sağlama aldığını anlatmıştım.)

Yapılan anlaşmalarla Rusya, Fransa ve Çin (bu bölgede imtiyazlı haklara sahip olmanın yanı sıra) Amerika gibi bir deve karşı dünya sahnesinde (başkalarının canı üzerinden) politik yaptırım gücü olduğunu gösterebilme ayrıcalığına da sahip oldular.

Çıkarlar çatıştı, politik ve siyasi çözüm bulunamadı, Esad ve “Esad’a karşı güçler” Suriye’nin masum halkına her geçen gün iç savaşın acılarını yaşattı ve yaşatıyor.

“Arkasına Çin’i almış bir Rusya’ya kafa tutmak kolay değil ama bunlardan destek alan Suriye’nin gözü korkutulabilir.” diye düşünen Amerika; bölgeye fiziki müdahalede bulunabilmesi için Afganistan’daki 120 bin kişilik silahlı gücünü bölgeye yönlendirmek istiyor.

Fakat şimdi işler daha da karıştı, çünkü;

Afganistan’dan çekilerek Ortadoğu’daki sıcak bölgeye yönlendirilmek istenen Amerikan askeri gücünün Pakistan üzerinden yapmayı düşündüğü geçiş yolları kapandı.

(Amerikalılar, Pakistan’a ait bir karakolu bombalamış, bunun sonucunda da yaklaşık 20 Pakistanlı askerin ölümüne neden olmuştu. Bu olaydan sonra Pakistan, Amerikan güçlerine bölgeden geçme izni vermeyeceğini duyurdu, hani hatırlarsanız Irak’a girmek istedikleri zaman biz de Güney sınırlarımızın kullanılmasına izin vermemiştik, şimdi aynısını Pakistan yapıyor.)

Ve... Amerika bütün bu durumların sonunda yeni bir plan yapmak zorunda kaldı. Bu plana göre de askeri güçlerini bölgeden çıkarmak için Orta Asya’daki (Kırgızistan gibi) üslerini kullanmak mecburiyetinde.

Bu bölgeye hakim olan Rusya’nın Pakistan sayesinde elde ettiği fırsatı kullanıp nasıl davranacağını “Amerika’ya hangi şartları kabul ettirerek izin verip vermeyeceği”ni ise önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Evet, bölge böyle alengirli karmakarışık politik, siyasi ve askeri manevralarla karıştırılıp plan üzerine planlar yapılırken, bunlar; dünyayı yönetip, nerede ne varsa sahiplenmek, zorla aslan payını ele geçirmek isteyen savaş yanlısı ülkelerin kendi kararları...

Kıvılcımlarının bize de sıçraması kaçınılmaz olan bu büyük yangına elimizde körükle koşmamamız gerektiğini her ne kadar herkes dile getirse de yine de içerideki olayları tırmandırıp savaş taraftarlığına soyunanlar da yok değil.

İşte bu aşamada dönüp kendimize bakmamız ve ne yapmamız gerektiğini ya da yaptıklarımızı değerlendirmeye başlamadan önce; elini her zaman yardım için uzatan bu ülke insanının “para için akan kana aldırış etmeyen” insanlara dönüştürülmeye çalışıldığını fark edebilmemiz lazım.

(bu yazım, 3 Eylül 2012'de habersabah.com'da yayınlandı)