Bu oyun bilgisayarımda oynar mı?

Hangi oyunlar bilgisayarınızla uyumlu, hangisi değil? İstediğiniz oyunu masaüstü bilgisayarınız açıyor ama bakalım laptop'unuz açabilecek mi?

Bunu internet bağlantısıyla size söyleyecek bir site olduğunu görünce kareli defter'e yazayım da başkalarının da işine yarasın dedim.

Bu işlere biraz yabancı olanlar "Yahu bu ne işimize yarayacak?" diye soracaktır, açıklayayım;

Evde kullandığınız 3-5 belki de 7-8 yıllık bir pc'niz var. Bu bilgisayarda oyun oynamak isteyen küçük bir çocuğunuz olduğunu da var sayalım [ya da bu çocuk diyelim ki sizsiniz:)]

Belki ileride daha iyi donanımlı bir bilgisayar alacaksınız ama şimdi sırası değil, fakaaat bir yandan da çocuk bu bilgisayarda oyun oynamak istiyor, siz de habire oyun indirip duruyorsunuz bazısı oynanıyor, bazısı için de sisteminiz gereken özelliklere sahip değil.

Ara sıra keşke benim bilgisayarımı şöyle bir analiz edip a'dan z'ye her şeyini ölçüp biçen bir sistem olsa ondan sonra da "Arkadaş senin sisteminde şu oynar, bu oynamaz. Boşu boşuna arayıp indirip uğraşıp durma." dese diye düşündüğüm olmuştur. [sizin de 7 yaşında bir oğlunuz olsun, inanın siz de dersiniz :)]

İşte adamlar bunu yapmışlar;
http://www.systemrequirementslab.com/cyri/intro.aspx adresine, oyunu oynamak istediğiniz bilgisayarla bağlanıyorsunuz, oyunun adını ya üstteki kutuya kendiniz yazıyorsunuz ya da altındaki kutucuğa basıp oyunların içinden seçip sonra da "Can you run it?" tuşuna basıyorsunuz...

Sistem sizin bilgisayarınızın bütün özelliklerini ölçüp biçiyor ve seçtiğiniz oyunun duyduğu minimum gereksinimleri karşılayıp karşılamadığını ya da sisteminizin ihtiyaç duyulandan daha iyi mi (veya kötü mü) olduğunu söylüyor.

Bence yararlı bir şey yapmışlar, bir iki oyunun benim evdeki laptop'ta çalışmayacağını anlayınca çocuk oynasın diye arayıp indirmeyle vakit kaybedeceğime başka bir oyun bulup onu yükledim.

Hem ben zamanımı bilgisayar başında oflayıp puflayarak geçirmedim, hem de o inen oyunu bekledikten sonra olmuyor diye hüsrana uğramadı... Aklınızın bir kenarında dursun, bakarsınız bir gün lazım olur.