Orhan Güzel - En güzel hazır cevaplar

Kimi zaman padişahın sözü üzerine bir şairin verdiği cevap, kimi zaman bir kadı'nın halktan uyanık birine verdiği bir öğüt ya da ünlü bir yazarın önemli bir olay için yazdığı bir iki satır...

Bunların birçoğu da gerçek olup olmamasına bakılmaksızın bir şekilde sözlü ya da yazılı olarak edebiyata aktarılmıştır.

Bu örnekleri oluşturan olaylardaki konuşmaları veya fikir belirtmek için söylenen sözleri toplayarak bir araya getiren bir çok eser vardır.

Bunları kendilerine atfedilen isimler gerçekten söylemiş midir yoksa sadece bir yakıştırma mıdır hiçbir zaman öğrenemeyiz ama ister öyle olsun ister böyle "Taşı gediğine koydu" diyerek verilen cevabı yerinde ve zekice bulan bizim insanımız da bu tür edebi sözleri her zaman beğeniyle okumuş ya da sözlü olarak başkalarına anlatmıştır.

Orhan Güzel de işte böyle hem bizim hem Avrupa'nın tarihinde önemli bir yeri olan ünlü isimlerin birbirinden güzel ve anlamlı "Hazır cevap"larını bir araya toplayarak güzel bir derleme oluşturmuş.

Keskin zekâ ve engin bir hayat tecrübesi gerektiren bu hazır cevapları sizin de beğenerek okuyacağınızı tahmin ediyorum.

Mantık kurup bir sonraki adımı düşünebilmeyi geliştiren ince zekâ örnekleriyle dolu bu kitabı kendiniz okumasanız da okuma yazma bilen tüm çocukların düşünce yapısını geliştirmesine yardımı olacağı için çocuklarınıza da alabilirsiniz.

Bazı yazım hataları ve tekrarları gözardı edersek, anlatılan bazı şeyleri de tamamen bir fıkra gibi "gerçek olmadığını" düşünerek okursak bir hayli zevkli vakit geçirebileceğinizi şimdiden söyleyebilirim.

Papatya Yayınları’ından çıkan kitap 190 sayfa ve 6.5 TL