20 milyon iğne?


Akupunktur uygulamalarına, insanlara sunduğu iyileştirme vaatlerine hep ön yargılı ve mesafeli olmuşumdur...

“Ağrın mı var iğne batırıyoruz geçiyor, şişman mısın iğneyi sapladık mı incecik oluyorsun, sigarayı bırakmak mı istiyorsun gel kulağına bir küpe takalım o oraya kendi kendine akupunktur yapsın sigaradan kurtul...” gibi iddialı şeyleri okuyunca haliyle bana uyduruk bir şeymiş gibi görünürdü.

Geçenlerde okuduğum bir konu bu ön yargımı değiştirmemi sağladı. [ama tabii ki hemen pes edip kabullenmedim :) ve araştırdım.]

(hâlâ bu kadar etkili bir yöntem olduğundan şüphe ediyorum ama sonuçta söylenildiği kadar olmasa da akupunkturun sağlık üzerinde kesin ve olumlu bir etkisi olduğu yapılan araştırmalarla kesinlik kazanmış gibi görünüyor.)

Heidelberg Üniversitesi bilimsel yıllığına ulaşıp da GERAC tarafından yapılan araştırmaların boyutunu görünce işin cidden çok kapsamlı olarak araştırıldığına ikna oldum.

Şu linkten (http://www.klinikum.uni-heidelberg.de/fileadmin/inst_med_biometrie/pdf/Inst05_07_final.pdf) sizin de ulaşabileceğiniz pdf dökümanının 50. Sayfasında (yayının 50. Pdf’nin 57. sayfasında, hemen en başta) araştırmayı yapan kurum ve kuruluşları, bu konu üzerinde çalışan araştırmacı ve doktorların isimlerini bulabilirsiniz.

Bu araştırmalar için gerçekten inanılmaz büyüklükte ve uzun yıllar süren bir araştırma yapmışlar;

Araştırmaya, bu konu üzerine eğitim almış 13.000 doktor (evet 13bin) katılmış.

Ağrı çeken ve alerji rahatsızlıkları olan 314.000 hasta üzerinde yapılan çalışmada hastalara toplamda yaklaşık olarak 20 milyon iğne batırılmış.

Daha sonra bu uygulamaların yapıldığı hastalar tedavi bitiminden altı ay sonra tekrar kontrol edilmiş.

Baş ya da bel ağrısı çeken her dört hastadan üçü eski durumlarından daha iyi olduklarını belirtmiş...

Diğer şikayetlerde hissedilen rahatsızlıklar ise yüzde 80 ve 90 civarında azalmış...

Sancı ve ağrıların oranı ise (hastaların kendi durumlarını değerlendirmesine göre) yüzde 50 hafiflemiş...

Her ne kadar sağıma soluma iğne batırılmasının güzel bir şey olmadığını düşünüyor olsam da; sanırım akupunkturun alternatif tıp alanında güvenilir bir tedavi yöntemi olduğunu (bu kadar geniş çaplı ve ciddi bir araştırmadan sonra) kabul etmek gerekiyor.